Mokate na Dożynkach Prezydenckich w Spale

Prezydent Andrzej Duda z żoną Agatą Kornhauser-Dudą gościł na Dożynkach Prezydenckich w Spale. Prezydent objął patronatem dożynki już po raz piąty. Tradycyjnie nie zabrakło również stoiska Mokate z herbatami LOYD oraz kawami Mokate.

Oficjalne obchody święta plonów rozpoczęły się w niedzielę, 15 września, w samo południe od mszy świętej w intencji rolników w kaplicy polowej Armii Krajowej. Po mszy barwny i kolorowy korowód dożynkowy przeszedł na stadion Ośrodka Przygotowań Olimpijskich, gdzie odbył się ceremoniał dożynkowy. Poprowadził go Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze“.

Z okazji Dożynek Prezydenckich 2019 w Spale na stadionie Ośrodka Przygotowań Olimpijskich stanęło Miasteczko Regionów, w którym prezentowały się wszystkie województwa oraz partnerzy dożynek. Również w centrum Spały stanęły stoiska twórców ludowych, producentów żywności, sponsorów oraz kół gospodyń wiejskich.