IX edycja programu Symbol wyłoniła liderów swoich branż

Najlepsi w kraju przedstawiciele firm, przedsiębiorstw, instytucji oraz uczelni zostali nagrodzeni podczas uroczystej Gali Finałowej programu Symbol 2019, która odbyła się 22 listopada w niezwykłych, zabytkowych wnętrzach hotelu Monopol w Katowicach. Mokate zostało uhonorowane tytułem "Symbol polskiej jakości 2019". Nagrodę odebrał CEO Grupy Mokate - dr Adam Mokrysz.

Galę prowadził dziennikarz TVP Marek Durmała, który otworzył ją, witając przedsiębiorców, naukowców, ludzi biznesu, świata mediów i kultury. Nie zapomniał także o członkach kapituły, których ekspercka wiedza i doświadczenie sprawiły, ze grono laureatów było tak elitarne i tak symboliczne. W skład kapituły programu Symbol wchodzą: Prezes TUV Nord Polska Henryk Warkocz, dr hab. Katarzyna Bilińska prof. UE Katowice, dr, Mateusz Grzesiak, dr Jan Rzymełka, Joanna Drzazga-Lisiecka oraz Jakub Lisiecki.

Podczas wystąpienia „Jak budować wizerunek firmy w oparciu o markę osobistą lidera” znany z radia, prasy, telewizji, a ostatnio coraz bardziej także z internetu dziennikarz Jarosław Kuźniar mówił, że dbałość o wizerunek i umiejętne promowanie swoich sukcesów jest bardzo ważne w kontekście rozwoju własnych biznesów.

Właśnie po to powstał program Symbol. Zgromadziliśmy dziś firmy, przedsiębiorstwa, uczelnie oraz instytucje, które charakteryzują się rozwojem nowoczesnych technologii, najwyższą jakością, innowacyjnością, skutecznym zarządzaniem, wsparciem biznesowym oraz synergią nauki i biznesu. Bo te czynniki są najważniejsze – podkreślił Jakub Lisiecki, redaktor naczelny „Monitora Biznesu” w Rzeczpospolitej i „Monitora Rynkowego” w Dzienniku Gazecie Prawnej podczas galowego przemówienia.

Podczas tegorocznej edycji kapituła nagrodziła ponad 60 podmiotów z różnych branż, z czego większość stanowiły przedsiębiorstwa, a około 1/3 – laureaci ze świata nauki. Odbierający wyróżnienia często podkreślali, że to właśnie skuteczne zarządzanie, innowacyjność, rozwój oraz synergia nauki i biznesu są najlepszym motywatorem ich wytężonej pracy.

Wieczór został zwieńczony uroczym koncertem Magdy Steczkowskiej, polskiej piosenkarki popowej, autorki tekstów i muzyka sesyjnego. Jej ostatnia płyta SERIALOVE to piosenki kultowe, które przedstawione zostały w niezwykłych aranżacjach. W czasie Gali, goście mieli również okazję obejrzeć wystawę zdjęć Marcina Skorupskiego. Artysty pochodzącego z Bielska-Białej, który swoimi pracami od 15 lat spustem migawki dokumentuje piękno świata.