XXXI Międzynarodowy Turniej Szachowym Mokate

Pomimo obfitych opadów śniegu, w niedzielę 4 lutego, w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Goleszowie, pojawiło się prawie 100 szachistów. Niewiele mniej było kibiców i osób towarzyszących. Rozpoczął się XXXI Międzynarodowy Turniej Szachowym Mokate.

Jak to w goleszowskich turniejach bywa, w zawodach wystartowali zawodnicy o różnych umiejętnościach: od początkujących do prawdziwych mistrzów szachowych, z roczników od 1934 do 2012. Blisko połowa szachistów miała mniej niż 18 lat, a 20 proc. grających przekroczyło lat 60.

Zawody wygrał zawodnik Polonii Przemyśl, mistrz FIDE Karol Rawicz, drugi był Krzysztof Knopik z Żor, a podium niespodziewanie uzupełniła trzynastoletnia Martyna Wikar.

Najlepszy z zawodników goleszowskiego stowarzyszenia szachowego, Michał Cieślar zajął niewdzięczne dla sportowców miejsce IV. Na X pozycji rywalizację zakończył mistrz szachowy Maciej Kot. Startował też Wojciech Waruga, który niedawno wspólnie z Jackiem Gajewskim, równolegle do rozgrywanych w katowickim Spodku Mistrzostw Europy, ustanowili nowy rekord Guinnessa w maratonie szachowym - grali 50 godzin i 1 minutę - rozegrali 515 partii!

(5 II 2018)