Wystartował XI Puchar Beskidzkich Groni

W niedzielę 24 stycznia wystartował po raz jedenasty Puchar Beskidzkich Groni w narciarstwie alpejskim. Pierwsza tegoroczna edycja cyklu miała miejsce w Brennej w Ośrodku Narciarskim „Pod Starym Groniem”.

Do rywalizacji stanęło ponad 120 zawodników z naszego regionu oraz ze Śląska, Żywiecczyzny a nawet z Czech. Startowano w różnych grupach wiekowych. Mimo trudnych warunków na stoku - i mali i więksi dzielnie walczyli o jak najlepszy wynik.

Narciarzy i zgromadzonych kibiców rozgrzewały herbaty Loyd ufundowane przez sponsora imprezy firmę Mokate. Najlepsi zawodnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i puchary.

Zawody Pucharu Beskidzkich Groni od 11 lat organizuje Uczniowski Klub Sportowy z Brennej przy wsparciu gminy. Cały Puchar to 4 edycje rozgrywane na różnych stokach. Najlepsi zawodnicy w poszczególnych kategoriach otrzymują puchary i nagrody za całosezonową rywalizację. Równolegle prowadzona jest również klasyfikacja rodzinna – tu warunkiem jest udział w zawodach przynajmniej 3 bezpośrednio spokrewnionych ze sobą osób.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie organizatora: www.uks.brenna.pl.

(25 I 2016)