Właściciele Mokate uhonorowani nagrodami

W niedzielę 9 września w ogrodach zameczku myśliwskiego w Promnicach odbyła się Śląska Gala Business Centre Club. W trakcie uroczystości złotą statuetką Menedżera 25-lecia nagrodzono Państwo Teresę i Kazimierza Mokryszów a Srebrnym Krzyżem Zasługi Pana Adama Mokrysza Prezesa Grupy Mokate.

Śląska Gala BCC odbyła się już po raz 23, w tym roku przyświecała jej wizja promocji i rozwoju Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Eugeniusz Budniok, kanclerz Katowickiej Loży BCC stwierdził: „Zatrzymanie młodych, dynamicznych ludzi, z wykształceniem i pomysłami to warunek przetrwania regionu. Trzeba tworzyć inkubatory i parki technologiczne, wspierać innowacyjność, nowoczesne kreatywne myślenie.”

W trakcie uroczystości właściciele Grupy Mokate Państwo Teresa i Kazimierz Mokryszowie nagrodzeni zostali złotą statuetką Menedżera 25-lecia - w uznaniu wieloletnich zasług w rozwoju gospodarczym i społecznym Śląska.

Dr Adam Mokrysz otrzymał z kolei wysokie odznaczenie państwowe - Srebrny Krzyż Zasługi - za działalność społeczną i charytatywną oraz za wkład w rozwój przedsiębiorczości. Wręczył go minister infrastruktury i rozwoju Jerzy Kwieciński. Odznaczenie zostało przyznane Prezesowi Mokate przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę na wniosek wojewody śląskiego.
Krzyż Zasługi to wysokie polskie cywilne odznaczenie państwowe nadawane za zasługi dla Państwa lub obywateli, ustanowione na mocy ustawy z dnia 23 czerwca 1923 roku.

Biznesmeni tradycyjnie wsparli lokalne i regionalne inicjatywy społeczne i gospodarcze. Wśród darczyńców nie zabrakło również Mokate - dr Adam Mokrysz przekazał czek w wysokości 20 tys. zł Radzie Rodziców przy Szkole Podstawowej im. Orła Białego w Kiczycach.

Wszyscy przybyli do zameczku myśliwskiego w Promnicach z chęcią częstowali się produktami Mokate - kawami Caffetteria Mokate i herbatami LOYD.

Więcej informacji o 23. Śląskiej Gali Business Centre Club można znaleźć na stronie internetowej „Dziennika Zachodniego”. Znajdziemy tam również film z uroczystości - poniżej.

Redakcja „Dziennika Zachodniego” opublikowała również materiał poświęcony wyłącznie Mokate - wraz z filmem - poniżej.

(10 IX 2018)