Sylwia Mokrysz z tytułem „Kobieta Charyzmatyczna”

Inspirują, są autentyczne we wszystkim co robią, potrafią uważnie słuchać, lubią i wiedzą jak skutecznie pomagać, są liderkami – tak w skrócie można opisać cechy kobiet charyzmatycznych. Prestiżowym tytułem „Kobieta charyzmatyczna” uhonorowano już po raz czwarty niezwykłe kobiety, które swoją kreatywnością, przedsiębiorczością i wielką pasją „zarażają” innych. Wśród nich znalazła się Pani Sylwia Mokrysz nagrodzona w kategoriach „kobieta przedsiębiorcza” i „kobieta społeczna”.

Finał IV edycji Programu Kobieta Charyzmatyczna odbył się w pięknych wnętrzach sali filmowej Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego. W skład kapituły weszli Patroni Programu oraz Laureatki poprzednich edycji, m. in.: Beata Sekuła Redaktor Naczelna Magazynu „Why Story” oraz Prezes Stowarzyszenia Kobieta Charyzmatyczna, Prof. Krystyna Doktorowicz (Dziekan Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego w Katowicach), Krystyna Pluta (radna Miasta Gliwice oraz Przewodnicząca Komisji ds. Srebrnej Generacji), Dr Lidia Beauvale (były wykładowca Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie), Anna Zasada-Chorab (Wiceprezydent Siemianowic Śląskich, Założycielka Kolegium Służb Pracowniczych), Dr Iwona Sosnowska-Wieczorek (Prezes Centrum Diagnostyki i Terapii Fundacji In Corpore).

Tytuły Kobiety Charyzmatycznej zostały wręczone w kategoriach: Kobieta społeczna, Kobieta przedsiębiorcza, Kobieta kreatywna, Kobieta w sporcie, Kobieta podróżniczka, Kobieta w mediach, Kobieta w nauce, Kobieta w edukacji, Super Mama, Kobieta w sztuce i kulturze oraz Kobieta wszechstronna.

- Niektóre z nas, a raczej niektórzy z nas ludzi, zapewne już rodzą się charyzmatyczni, jestem jednak zdania, że tak jak nad wszystkim w życiu, tak i nad tą cechą możemy pracować i ją rozwijać. Mam takie szczęście, że od najmłodszych lat mogę obserwować ludzi bardzo charyzmatycznych – moich rodziców. Dzięki temu mogę tę charyzmę rozwijać w sobie. W moim odczuciu bycie charyzmatycznym to pielęgnowanie w sobie wielu istotnych cech. To umiejętność uważnego słuchania i wsłuchiwania się w głos innych, to bycie szczerym i autentycznym we wszystkim co robimy, to duże pokłady empatii, to wreszcie zdolność to inspirowania ludzi wokół nas. Osoba charyzmatyczna to osoba, która potrafi i lubi pomagać. Właśnie na takich umiejętnościach budujemy swoją wiarygodność i szacunek u innych. Charyzma to postawa wobec życia, którą nieustannie powinniśmy pielęgnować. Najwspanialszym wzorem do naśladowania dla mnie jest moja Mama – najbardziej charyzmatyczna kobieta, jaką znam. To Jej dedykuję tę nagrodę – podsumowała Pani Sylwia Mokrysz.

Nieodzowną częścią Programu Kobieta Charyzmatyczna jest warstwa merytoryczna z licznymi panelami dyskusyjnymi. W jednym z nich - "Liderki zarządzające innowacyjnymi oraz ekologicznymi przedsiębiorstwami oraz instytucjami odpowiedzialnymi społecznie" - wzięła udział Jadwiga Witek - rzecznik prasowy Grupy Mokate.