Rada Przedsiębiorczości Kobiet

W czwartek 15 marca, w siedzibie Centrum im. Adama Smitha w Warszawie, odbyło się pierwsze spotkanie Rady Przedsiębiorczości Kobiet. Rada ta została utworzona na spotkaniu Ambasadorów Przedsiębiorczości Kobiet, które odbyło się w Warszawie 23 stycznia 2018 r. na zaproszenie Pani Pełnomocnik Rządu RP ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw Andżeliki Możdżanowskiej.

Przybyłe na spotkanie Panie dyskutowały m.in. o o pakiecie ustaw - tzw. „Konstytucji dla Biznesu”. Wysłuchano również prelekcji Katarzyny Gierczak Grupińskiej, założycielki i Prezes Fundacji Firmy Rodzinne, pt.: „Tożsamość organizacji  w oparciu o wspólne wartości” oraz prezentacji pt.: „Technologia BLOCKCHAIN - waluty wirtualne jako nowe sposoby rozliczeń” i „Mediacje dla przedsiębiorców: Spraw sądowych można uniknąć Zyskując czas i pieniądze.”

W trakcie spotkania podpisano porozumienie o współpracy pomiędzy Radą Przedsiębiorczości Kobiet a Centrum im. Adama Smitha.

Warto wspomnieć, że Pani Sylwia Mokrysz, Prokurent Mokate SA, od lat aktywnie działa jako Ambasadorka Przedsiębiorczości Kobiet oraz została powołana do Rady Przedsiębiorczości Kobiet.

Federacja Stowarzyszeń „Międzynarodowa Sieć Ambasadorów Przedsiębiorczości Kobiet” jest oficjalnym przedstawicielem w Polsce „Women’s Entrepreneurship Day”, które z kolei jest podsumowaniem trwającej przez cały rok akcji wspierającej kobiety. Inicjatywa WED to światowy ruch społeczny ukierunkowany na wsparcie oraz wzmocnienie pozycji przedsiębiorczych kobiet i jednocześnie zwrócenie uwagi, dlaczego warto inwestować w przedsiębiorczość kobiet. Misją „Women’s Entrepreneurship Day” jest umacnianie pozycji 4 miliardów kobiet na świecie, po to, aby były katalizatorami zmian i poprawiały sytuację 250 milionów dziewcząt żyjących w ubóstwie.

O ostatnim spotkaniu w ramach „Światowego Dnia Przedsiębiorczości Kobiet” pisaliśmy w materiale pt.: „Mokate wspiera kobiety”.

(16 III 2018)