Pani Teresa Mokrysz „Osobowością Rynku Spożywczego”

Właścicielka Grupy Firm Mokate otrzymała prestiżowe wyróżnienie za przekształcenie niewielkiej rodzinnej firmy w kawowe i herbaciane imperium oraz stworzenie jednej z najbardziej rozpoznawalnych na świecie polskich marek. Nagrodę wręczono podczas XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie.

Wyróżnienie w kategorii „Osobowość Rynku Spożywczego” przyznano po raz pierwszy w historii Forum. W ocenie Kapituły w składzie: Wojciech Kuśpik, prezes grupy PTWP, Edyta Kochlewska, redaktor naczelna Rynku Spożywczego i serwisu dlahandlu.pl oraz Paulina Mroziak, redaktor prowadząca serwis portalspozywczy.pl, Pani Teresa Mokrysz dała się poznać jako odważna innowatorka w świecie biznesu. Od podstaw wybudowała dwa kombinaty produkcyjne na Śląsku, trzeci w Czechach (pod Pragą) rozbudowała. Wdrożyła pionierską technologię wytwarzania półproduktów dla przemysłu spożywczego, wprowadzając Mokate dzięki kolejnym inwestycjom do ścisłej światowej czołówki w tym segmencie rynku.

Nagrody Forum Rynku Spożywczego i Handlu przyznawane są za wspieranie pozytywnych zmian zachodzących w polskim przemyśle i handlu spożywczym. Honorowane są firmy i wydarzenia, które w minionym roku wyróżniły się w polskim sektorze żywnościowym.

Nagrody Rynku Spożywczego 2018 zostały przyznane w tym roku w czterech kategoriach:

Wydarzenie Rynku Spożywczego, Lider Rynku Spożywczego, Innowator Rynku Spożywczego oraz w nowej kategorii: Osobowość Rynku Spożywczego.

Wśród laureatów oprócz Pani Teresy Mokrysz znalazły się: Maxima Group, Colian, Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol, PKN Orlen, Fermy Drobiu Woźniak, Bakalland oraz Żabka Polska.

Nagrodę w imieniu Pani Teresy Mokrysz odebrała Jadwiga Witek - rzecznik prasowy Grupy Mokate.