Najlepiej U-RODZINY

Firma rodzinna w pełnym wymiarze to nie tylko przedsiębiorstwo należące do rodziny, to przede wszystkim organizacja, w której panuje przyjazna atmosfera, a cała załoga jest „wielką rodziną’. Trwanie, sukcesja, autentyzm i wartości - takie słowa z pewnością pojawią się przy opisie dobrej firmy rodzinnej. Takie firmy, a wśród nich MOKATE, można było spotkać podczas Ogólnopolskiego Zjazdu Firm Rodzinnych U-RODZINY 2018 w Katowicach. Podczas czterech dni niezwykle merytorycznych prelekcji i debat, dyskutowano o pokonywaniu barier w rozwoju gospodarczym, o kreowaniu czempionów w ekspansji handlowej i gospodarczej, a także o tym z kim współpracować, jakie trudności na nas czekają oraz jak różnice kulturowe wpływają na biznes.

Firmy rodzinne inwestują w perspektywie długoterminowej, koncentrując się na tym, co mogą zrobić teraz z korzyścią dla następnych pokoleń. Często działają na lokalnym rynku, angażując się na rzecz tamtejszej społeczności. Jednak by trwać firmy muszą gwarantować wysoką jakość, a w takim wypadku nie ma drogi na skróty.

- Perspektywę w Mokate zdefiniowaliśmy w zupełnie inny sposób niż rynek. Nie jesteśmy zainteresowani grą na wynik w jednym roku. Nie szukamy skrótów, mówiąc: Firma odniesie sukces, jeśli w ciągu roku pokona konkurenta, będzie numerem jeden, będzie miała najlepszy produkt. W historii rodzinnej firmy byliśmy już numerem jeden, pokonywaliśmy naszych konkurentów, mieliśmy najlepsze produkty. I czasami jest tak, że kierując się tak zdefiniowanymi kryteriami, jest się wygranym, a czasami niestety nie - podkreśla dr Adam Mokrysz, CEO Grupy MOKATE.

Z trwaniem firm rodzinnych nierozłącznie wiąże się także zagadnienie sukcesji, które w naszym kraju, być może z powodu jego historii i faktu, iż większość firm rodzinnych powstawała w czasie przemian ustrojowych, jest dosyć trudne. W MOKATE proces ten przebiega jednak modelowo.

- Przedsiębiorstwo, które trwa na rynku od ponad stu lat siłą rzeczy wie jak sprawnie przeprowadzić proces sukcesji. Nawet biorąc pod uwagę znaczącą ewolucję profilu działalności firmy. Odkąd istnieje marka MOKATE ten proces przebiega wzorcowo. Kolejne już pokolenie czerpie z wieloletniego know-how założycieli firmy - dodał dr Adam Mokrysz, CEO Grupy MOKATE.

Proces sukcesji w firmach rodzinnych ma być niebawem znacznie mniej skomplikowany. W ciągu kilku miesięcy ma wejść w życie ustawa o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej. Nowe regulacje mają ułatwić zmianę pokoleniową w firmach rodzinnych, dając m. in. możliwość ciągłości rozliczeń podatkowych.

W naszym kraju tradycja firm rodzinnych dopiero jest budowana, budujące są natomiast wyniki raportów i badań traktujących o tego typu przedsiębiorstwach: Polacy darzą firmy rodzinne coraz większym zaufaniem, chętniej podejmują w nich pracę i przede wszystkim są gotowi zapłacić więcej za produkty i usługi oferowane przez takie organizacje. To pokazuje jak ważne w życiu każdego z nas są transparentność, wartości i tak istotne dla każdej rodziny poczucie bezpieczeństwa. Bo rodzina potęgą jest i basta!

(16 X 2018 JW)