Mokate z tytułem najlepszej Fabryki Roku

Nie ma większego zaszczytu dla lidera biznesu, niż uznanie wyrażone przez innych liderów. Podczas jednego wyjątkowego wieczoru ponad trzysta osób zajmujących stanowiska kierownicze w przedsiębiorstwach produkcyjnych wzięło udział w ceremonii uhonorowania osób, które wykazały się szczególnymi zasługami, zapewniając podległym sobie organizacjom największe osiągnięcia – tymi słowami opisany jest prestiżowy konkurs, w którym wyróżnione są najlepsze fabryki. Podczas gali w Warszawie, przedstawiciele Mokate odebrali tytuł Fabryka Roku 2018 w kategorii „Branża spożywcza”.

Tytuł Fabryka Roku, przyznawany przez redakcję magazynu Inżynieria i Utrzymanie Ruchu i Control Engineering Polska stanowi wyraz uznania dla zakładów przemysłowych, które osiągają bardzo dobre wyniki operacyjne dzięki doskonałej organizacji działań w obszarze utrzymania ruchu, automatyzacji produkcji, wdrożonych systemów IT wspomagających produkcję, "Przemysł 4.0" oraz w działalności proekologicznej. Konkurs Fabryka Roku ma na celu:

• wyłonienie zakładów, które osiągnęły najwyższy poziom doskonałości operacyjnej,
• ukazanie efektywności zakładu produkcyjnego,
• określenie najlepszych praktyk w zarządzaniu.

Mokate to znakomite zaplecze laboratoryjne, produkcyjne i logistyczne. To zakłady produkcyjne w Żorach, Ustroniu i czeskich Voticach. Szczególnym powodem do dumy jest oddany do użytku w ubiegłym roku nowy zakład produkcyjny w Żorach oraz Centrum Logistyczno-Magazynowe, które działa od jesieni tego roku.

Fabryka Mokate posiada autonomiczną infrastrukturę, zasilanie, kotłownię wodną i parową, sprężarkownię, ładownię wózków widłowych oraz stację uzdatniającą wodę. Sam zakład to ponad 8 500 m2 powierzchni – o tysiąc więcej niż boisko piłkarskie, 150 ton stali nierdzewnej i przeszło 100 km samych kabli. Imponująca jest kubatura nowej inwestycji – aż 79 tysięcy m3 byłaby w stanie pomieścić aż 35 basenów olimpijskich!

Częścią składową nowej inwestycji jest wieża produkcyjna zaprojektowana zgodnie z najnowocześniejszą technologią na świecie – FILTERMAT. Technologia ta pozwala na rozpyłowe osuszanie produktów spożywczych z wysoką zawartością węglowodanów, protein czy substancji tłuszczowych.

Zautomatyzowana fabryka pozwala na usprawnienie samego procesu produkcji, pakowania, a nawet systemu paletyzacji. Mieszalnia sucha wyposażona została w automatyczny system mieszania kilku produktów sypkich w jednym czasie – produkty zaraz po wymieszaniu zostają spakowane, a sam mieszalnik, wykonany w standardzie farmaceutycznym, posiada funkcję automatycznego mycia!

Nowoczesna technologia użyta została nawet w magazynie wyrobów gotowych, gdzie układanie big bagów czy worków z produktami dla maszyn nie jest żadnym problemem, a pozwoli odciążyć pracowników zatrudnionych w fabryce.

Ten jeden z najnowocześniejszych zakładów na świecie pozwolił na zwiększenie wolumenu produkcyjnego o ponad 30%, usprawnił i skrócił czas realizacji samych zamówień. Zapewnia pracę ponad 40 osobom w samej strefie produkcyjnej i laboratoryjnej.

Zakład został stworzony również z myślą o nowych powierzchniach biurowych i laboratoryjnych. Został wyposażony w maszyny pozwalające na przygotowanie mieszanek do produkcji bitej śmietany, wyjątkowych lodowych toppingów, baz do ciast czy też produktów instant, takich jak zup w proszku czy nawet lodów.

Prestiżowy tytuł Fabryka Roku w kategorii „Branża spożywcza” to potwierdzenie skuteczności prowadzonych przez Mokate działań i impuls do dalszej wytężonej pracy.

foto: materiały organizatora, www.fabrykaroku.pl