Dr Adam Mokrysz w radzie Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii

Dr Adam Mokrysz, Prezes Mokate SA i CEO Grupy Mokate, został powołany w poniedziałek 12 marca do rady społeczno-gospodarczej Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Rada ma być zapleczem eksperckim GZM, z głosem doradczym i opiniującym.

Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia powstała 1 lipca 2017 r., a zaczęła działać od 1 stycznia 2018 r. Jest to związek metropolitalny skupiający 41 miast i gmin centralnej części województwa śląskiego, zamieszkały przez blisko 2,3 mln osób. Wśród ustawowych zadań Metropolii umieszczono m.in. transport, planowanie przestrzenne, działania na rzecz rozwoju społeczno-gospodarczego i promocję. Organizacja ta została powołana 1 lipca 2017 rozporządzeniem Rady Ministrów, na podstawie ustawy z dnia 9 marca 2017.

fot.: www.katowice.wyborcza.pl/Materiały Prasowe

Oprócz dra Adama Mokrysza do Rady powołani zostali m.in.: rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, znawca ekonomii i organizacji transportu prof. Robert Tomanek, prezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Janusz Michałek oraz wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach Tomasz Zjawiony.

Zgodnie ze statutem GZM celem tego związku metropolitalnego jest „wykorzystanie potencjału gmin członkowskich, pobudzenie kreatywności mieszańców oraz inspirowanie zmian, umożliwiających przyspieszenie procesów gospodarczych i społecznych, prowadzących do stworzenia ośrodka wzrostu, mogącego skutecznie konkurować z innymi obszarami metropolitalnymi”.

Dodatkowe informacje www.forsal.pl.
Grafika na poprzedniej stronie obok wstępu - Wikimedia.

(14 III 2018)