Dr Adam Mokrysz, CEO Grupy Mokate w gronie finalistów konkursu EY Przedsiębiorca Roku 2018

Mają pasję i odwagę, zmieniają nasze otoczenie i wpływają na rozwój gospodarczy Polski. Najlepsi przedsiębiorcy roku zostaną wyłonieni w konkursie EY Przedsiębiorca Roku. Wśród nominowanych w kategorii „Produkcja i usługi” jest dr Adam Mokrysz.

CEO Grupy Mokate powalczy o tytuł z 13 przedsiębiorcami z 10 firm. Zwycięzca pojedzie na finał do Monte Carlo w 2019. To już 16. edycja międzynarodowego konkursu organizowanego przez firmę doradczą EY co roku w niemal 60 krajach.

W kategorii „Produkcja i usługi” grono finalistów tworzą: dr Adam Mokrysz, Edward Bajko z firmy Spomlek, Bartłomiej Skrzydlewski z firmy Amplus oraz Wiesław Żyznowski  z firmy Mercator Medical.

- Zaskakiwać – to  jest bardzo ważne. Klienci lubią nowości i chcą nowych produktów, wobec tego my je dla nich tworzymy. Kreujemy nowe kategorie. Innowacje rozpatrujemy na wielu poziomach, nie tylko na płaszczyźnie produktowej, ale również jako doskonalenie organizacji. Działamy jako jedna wielka rodzina, mając ponad 1500 osób w grupie. Kult pracy, radość z tworzenia to aspekty, które bardzo się dla nas liczą. Zysk to twarde dane i cyfry. Dla nas zysk to w równej mierze utożsamianie się pracownika z firmą i fakt, że nasi specjaliści są tak naprawdę naszymi ambasadorami – mówi dr Adam Mokrysz, wyjaśniając klucz do sukcesu Mokate.

Wśród pozostałych finalistów są również: Paweł i Wojciech Gurgul z firmy PGS Software, Krzysztof Kostowski z PlayWay, Wiktor Schmidt i Jakub Filipowski z Netguru, Paweł Brach i Michał Grams z TogetherData, Filip Granek z XTPL, Jarosław Królewski z Synerise oraz Dawid Wójcicki z Voicetel Communications.

Kandydatów ocenią m.in.: Jerzy Koźmiński, prezes Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, Marcin Grzymkowski, Przedsiębiorca Roku 2016 i prezes internetowego obuwniczego Eobuwie.pl, Marcin Iwiński, Przedsiębiorca Roku 2008 i wiceprezes CD Projekt, autora m.in. bestsellerowej gry komputerowej „Wiedźmin” i Piotr Krupa, Przedsiębiorca Roku 2017 i prezes firmy windykacyjnej KRUK S.A.

Jurorzy zweryfikują przedsiębiorczość kandydatów, strategię ich firm, wyniki finansowe, innowacyjność oraz działalność międzynarodową. Nie mniej ważne będą w ocenie Jury relacje przedsiębiorcy z pracownikami czy zaangażowanie na rzecz lokalnej społeczności.