Bal Gorolski z Mokate i LOYD

W sobotę 6 stycznia już po raz 40. w Mostach koło Jabłonkowa w Republice Czeskiej odbył się Bal Gorolski. Mostecki Dom Polskiego Związku Kulturalno Oświatowego pękał w szwach, wszystkie zakamarki zajmowali miłośnicy folkloru i dobrej zabawy. Mokate ufundowało dla przybyłych herbaty LOYD i kawy Caffetteria Mokate.

Tradycyjną zabawę w strojach ludowych poprzedził Międzynarodowy Przegląd Kapel Ludowych i Zespołów Folklorystycznych. Wystąpiły zespoły Šmykňa, Istebna, słowacki Železiar oraz węgierski HONVÉD. Zagrały kapele Wałasi, Muzika Milana Rendoša, HONVÉD, Nowina, Ľudová hudba Terchová, Gorole, Friš, Istebna i Šmykňa. Po przeglądzie muzycy kontynuowali granie dla balowiczów. Zabawę balową rozpoczęto od wspólnego chodzonego i bawiono się do samego rana.

Bal organizują zespół folklorystyczny Gorole wraz z MK PZKO w Mostach koło Jabłonkowa. Cała organizacja i obsługa imprezy spoczywa na barkach około 60 społeczników. Wszyscy są zgrani i robią wszystko by goście czuli się jak u siebie w domu. Nie zabrakło właścicieli i kadry kierowniczej Huty Trzynieckiej, wice-hetmana województwa Stanisława Folwarcznego, senatora Jerzego Cienciały, konsula RP w Ostrawie Janusza Bilskiego, prezydentów i burmistrzów okolicznych miast oraz wielu dalszych zacnych gości. Do Mostów przyjechali balowicze nawet z Francji czy z Rumunii.

fot.: WIesław Przeczek - zwrot.cz

Dodatkowe informacje oraz linki do publikacji na temat Balu znajdują się na stronie www.balgorolski.eu.

(8 I 2018)