Adam Mokrysz wyróżniony w konkursie EY Przedsiębiorca Roku!

W Warszawie odbył się finał polskiej edycji prestiżowego, międzynarodowego konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Wśród wyróżnionych jest Adam Mokrysz. CEO Grupy Mokate został laureatem Nagrody Specjalnej.

Jury, w skład którego wchodzą wybitne osobowości biznesu oraz laureaci poprzednich edycji konkursu, w porozumieniu z Polskim Funduszem Rozwoju, przyznało przedsiębiorcom trzy Nagrody Specjalne. Adam Mokrysz z Grupy Mokate został uhonorowany nagrodą za ekspansję międzynarodową. Jury doceniło go za „przekształcenie spółki regionalnej w spółkę operującą na kilku kontynentach".

- To bardzo nobilitujące, że wybitni przedstawiciele branży dostrzegają i doceniają potencjał eksportowy oraz strategię ekspansji Mokate na rynkach światowych. Obecność firmy na wielu kontynentach to jeden z naszych priorytetów. Nasze produkty są dostępne w 73 krajach i stale tę liczbę zwiększamy. Możemy to jednak osiągać tylko dzięki dostarczaniu produktów najlepszej jakości, a te z kolei są efektem pracy kompetentnego i zgranego zespołu, którym mam zaszczyt zarządzać. W imieniu ich wszystkich dziękuję – powiedział Adam Mokrysz.

"Za wprowadzenie przedsiębiorstwa z sektora rolno-spożywczego na ścieżkę sukcesu dzięki specjalizacji produkcji w powiązaniu z tak żywą w Polsce ideą spółdzielczości" nagrodę otrzymał Edward Bajko ze Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Wyróżnienie "za stworzenie spółki technologicznej, w której twórca umiejętnie połączył działalność akademicką z przedsiębiorczością" otrzymał Jarosław Królewski z firmy Synerise.

EY Przedsiębiorca Roku to jedyna na tak dużą skalę międzynarodowa inicjatywa promująca najlepszych przedsiębiorców na świecie. Konkurs wypełnia misję wspierania, rozwoju i promocji najbardziej wartościowych firm prywatnych. W Polsce, od 2003 roku niezależne Jury nagradza przedsiębiorców wyróżniających się wizją, innowacyjnym myśleniem i sukcesami biznesowymi. Każdego roku zwycięzca reprezentuje Polskę podczas światowego finału konkursu w Monte Carlo mierząc się z najlepszymi przedsiębiorcami z ponad 60 krajów.

Krótką rozmowę Adama Mokrysza z redakcją Pulsu Biznesu można zobaczyć klikając tutaj.

foto: materiały organizatora, https://przedsiebiorcaroku.pl/galeria/