link

Mokate i The London Tea History Association

Mokate zostało członkiem The London Tea History Association, stowarzyszenia, które za cel postawiło sobie dokumentowanie historii herbaty i wkładu Wielkiej Brytanii w rozwój branży herbacianej. To wynik starań Pani Sylwii Mokrysz, Prokurenta Mokate SA., która uznała za właściwe wprowadzenie marki Loyd do tej niezwykle prestiżowej organizacji.

The London Tea History Association zaplanowało odsłoniecie w Londynie czterech tablic z brązu upamiętniających ważne wydarzenia z hostorii herbaty. Pierwsza z nich została odsłonięta 22 listopada 2016 r. w Commodity Quay, St Katherine's Dock. Symbolizuje 335 lat historii przemysłu herbacianego w Londynie. Znajduje się w miejscu, gdzie rocznie przyjmowano w dokach około 32 tys. ton herbaty z Chin, Indii i Cejlonu.

Tablica w Commodity Quay, St Katherine's Dock, fot.: www.londonteahistory.co.uk

Druga tablica zawiśnie na Tea Building, ośmiopiętrowym budynku, w centrum miasta, przy skrzyżowaniu Shoreditch High Street i Bethnal Green Road, gdzie niegdyś był m.in skład herbaty. Mokate miało swój udział w eksponowaniu tej tablicy - tym samym znalazło się w gronie wielu uznanych producentów herbaty wspierających inicjatywy The London Tea History Association.

Kolejne dwie pamiętkowe tablice zostaną umieszczone na budynku Sir Johna Lyona oraz na „Plantation House” przy 4th Plaque.

Pani Sylwia Mokrysz również zaproszona została na spotkanie w ambasadzie Sri Lanki w Londynie: „150th Anniversary of the Ceylon Tea Industry an exhibition on The History & Culture of Tea”. Jubileuszowa wystawa z okazji 150-lecia przemysłu herbacianego na Ceylonie jest jednym z wielu wydarzeń związanych z historią herbaty w Wielkiej Brytanii. Doskonale wpisuje się w działalność stowarzyszenia The London Tea History Association, które za cel postawiło sobie promowoanie turystyki herbacianej w Londynie oraz upamiętnienie wkładu Wielkiej Brytanii w rozwój przemysłu herbacianego.

(10 VII 2017)