Europejski Kongres Gospodarczy - podsumowanie

Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach właśnie dobiegł końca. Wystąpiło na nim ponad 9 tys. gości z całego świata. Wzięli w nim udział m.in. reprezentanci administracji unijnej, polskiego rządu, ministrowie i wiceministrowie z Europy i świata oraz prezesi największych firm, eksperci i liderzy opinii.

fot.: PTW SA

Pan dr Adam Mokrysz, prezes zarządu Mokate SA i CEO Grupy Mokate, wystąpił podczas EKG w dyskusji na temat eksportu polskiej żywności w nowej globalnej rzeczywistości gospodarczej. Podkreślał, że Mokate od lat stawia na rynki międzynarodowe - przede wszystkim Europę Środkowo-Wschodnią, rynki Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz Afrykę. Zwrócił uwagę na konieczność zawierania korzystnych umów handlowych pomiędzy krajami europejskimi a rynkami rozwijającymi się. Podkreślał również, że europejskie produkty bronią się swoją jakością, dobrą relacją ceny do jakości, oraz zaawansowaniem technologicznym.

fot.: PTW SA

W czasie dziewiątej edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego odbyły się 132 sesje, wystąpiło na nich 700 prelegentów, uczestniczyło - ponad 9 tys. osób, w tym 660 przedstawicieli mediów. Wzięli w niej udział reprezentanci administracji unijnej, polskiego rządu, krajowego i europejskiego parlamentu, ministrowie i wiceministrowie z Europy i świata oraz prezesi największych firm, eksperci i liderzy opinii. Odbywające się równolegle w Spodku European Start-up Days odwiedziło ponad 2,5 tys. osób.

Goście przybyli na kongres z ochotą częstowali się kawą Caffetteria Mokate i herbatą LOYD.

(15 V 2017)